cudanakiju.pl

cudanakiju.pl

środa, 18 stycznia 2023

Wszyscy jedzą naleśniki

Autorki wydanej przez drugąnogę publikacji "Wszyscy jedzą naleśniki" zaproponowały czytelnikom podwójną przygodę. Najpierw Agata Loth-Ignaciuk wciągnęła nas w tajemniczą historię naleśnika, pisząc o tym, z czego powstaje i jak powstaje to, z czego powstaje oraz przy pomocy czego. Same zagadki! To naprawdę ciekawy punkt widzenia, pobudzający zainteresowanie dziecka światem, kulinariami, metodami produkcji żywności: takie proste danie, a tyle skomplikowanych działań poprzedza jego przyrządzenie! Na zawartość naszych sklepów i lodówek niezliczone ręce pracują niewyobrażalną liczbę godzin. Jednak nie obawiajcie się powagi rodem z PRL-owskich czytanek o młynarzu czy rolniku, tu znajdziecie ton żartobliwy, bo autorka przy każdym artykule spożywczym, jak mąka czy masło, podaje alternatywę dla tradycyjnej produkcji - pozyskanie go w nowoczesnym stylu, w sklepie, drogą kupna.

Po uzbieraniu wszystkich składników z pól, kurników, brzegu morza i krowich wymion (lub ze sklepowych półek) rozpoczyna się część książki złożona z przepisów. Tu następuje prezentacja szesnastu rozmaitych receptur. Będą naleśniki na słodko i słono, ostro i lepko, z mąki takiej i siakiej. Opracowaniem kulinarnym zajęła się druga z autorek książki, Rozala Bisek-Szladowska, zaś do Agaty Loth-Ignaciuk należała koncepcja całości, jej opracowanie graficzne i humorystyczny tekst przed przepisami. Mnogość smakołyków odpowiada bogactwu ilustracji - wesołych, stylowych, urozmaicających niby zwyczajną książkę kucharską i nawiązujących do strojów ludowych czy innych motywów graficznych związanych z danym rejonem świata. Bardzo apetyczna lektura, tylko nie polecam przyswajać jej "na głodnego" i w dużej odległości od kuchni.

Bożena Itoya

Agata Loth-Ignaciuk, Rozala Bisek-Szladowska, Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami, wyd. druganoga, Warszawa 2019.

1 komentarz: